3 September 2017

Nachtsnuiver op avontuur in Rotterdam

Zaterdag 2 september, staat ZeeZout op het programma, aan het strand van Blijburg.

Op naar Rotterdam

Maar eerst terug naar vrijdag, een avond met De Terschellingse in Rotterdam. Ze had me uitgenodigd voor een bezoek, we zijn elkaar dit jaar misgelopen op Lente Kabinet waar we op enkele meters van elkaar hebben staan dansen op de beats van Elena Colombi. Later stond ze nog steeds bij de Red Light-stage waar David Vunk een heldenset neerzette, mensen hebben het er nog steeds over. Dezelfde man die vanavond BAR eens even een Italo-lesje zou leren.

Het Industriegebouw

https://imgur.com/7yMmj8E.jpg

Onze Rotterdamse avond begon bij een opening van Alfredo's en Jarmusch in Het Industriegebouw. Het bleek de beste start van het weekend die ik kon wensen. De Terschellingse is kort geleden een maand met vriendinnen naar Mexico geweest. Extra gepast dus dat we werden verwend met een lading aan Cumbia die ik niet had verwacht bij deze dj.

Het ging er nog net niet aan toe zoals in de clip, maar het was wel extreem opvallend dat de muziek de vrouwen massaal naar de dansvloer lokte, waar de mannen rustig afwachtten. De Terschellingse kreeg later een cadeautje, in de vorm van dit nummer waar ze vaak haar eerste dans op doet in de ochtend om mee wakker te worden!

Leuke van buiten de gebaande paden treden zijn de verrassingen die ons overkomen, de dj aan het werk bleek The Flexican, dat had ik niet zien aankomen in de binnentuin van een nieuw hip paleis vlakbij de Meent. Hij draaide een rits klassieke Cumbia-nummers die de temperatuur maar omhoog bleef jagen, na tien uur in de avond kon je je lange mouwen zo opbergen, het was genieten geblazen.

https://imgur.com/CNXa5dS.jpg

Het laatste half uur nam een mij onbekende dj de booth over, de toon van de muziek veranderde, de beste dansfase was voorbij. Om elf uur bleek het stil te moeten zijn, niet zo stipt als in Amsterdam maar om 23:05 was het toch echt gedaan met de danspret. We zijn direct op de fiets gesprongen (dankzij De Terschellingse stond er een OV-fiets voor me klaar bij haar huis, wat een schat) richting BAR/Biergarten. Onderweg nemen we snel een kijkje binnen bij De Huismeester, het klonk er als een feestje, een spannend pand met een trap die slechts bleek te leiden naar een ruimere verdieping waar cocktails werden genipt. Pintxos kun je hier bestellen, maar bepaald niet op z'n Spaans, tot 22:00.

De IJssalon

Zo belandden we bij De IJssalon waar rond de klok van half twaalf nog een dikke rij stond, wát een zomeravond. Pistache schijnen ze hier bekend om te staan en is al sinds jaar en dag mijn favoriete smaak, wat een geluk. Die bitterheid en toch heel zacht, zo krijg je het inderdaad zelden!

Biergarten

Door naar het epicentrum van het Rotterdamse uitgaansleven. De Biergarten. Waar twee biertjes bestellen een paar halve liters in plastic oplevert voor een dikke tien euro. Tja. Goed, we klimmen wat omhoog voor fijn uitzicht en kijken uit over de mensen en wie zitten er een paar meter verderop, ja hoor de Litouwse dames die naast ons dansten in de tuin van Het Industriegebouw, ook al een kleine grote stad hier.

Voor onze halve liters goed en wel achter de kiezen zijn besluiten we om te gaan dansen, dit gehang brengt ons niet genoeg. Het hoekje om en daar is de entree van BAR al. Een tientje de man levert ons een stempel met van die mooie oplichtende inkt op. Ook hier de gewraakte twee euromunten verslindende kluisjes direct naast de dansvloer, we stouwen er eentje lekker vol en hopen er het beste van.

Nog nauwelijks binnen krijg ik het direct aan de stok met de toiletjuffrouw, als ik in haar oor fluister dat ik graag betaal na het plassen en doorstoom rent ze schreeuwend achter me aan en ik word nog net niet aan mijn lurven de wc uitgerukt. OK, ok, ik spoor eerst een vijftigcentmunt op om de tl-balken opnieuw tegemoet te mogen treden.

Zaltan

Zaltan is aan het werk in de booth, het zal een uur of één zijn geweest. Ik zag hem eerder dit jaar in Claire. Zijn haar, zijn baard, alles is gegroeid in de tussentijd.

https://imgur.com/xurW8Ds.jpg

Hij brengt ons in de geilere stemming met platen als deze van Isamar.

Smerige songteksten in het Spaans, wat een geluk dat De Terschellingse en ik allebei kunnen verstaan wat er gezongen wordt. Zaltan lijkt ook nog eens voor ons te draaien, want we staan met ik vermoed een mens of dertig in zijn buurt te dansen. Was de vorige track nog een geschiedenisles, hij is absoluut niet van plan alleen oude nummers te draaien.

Het Spaanse thema zaagt hij lekker door, dat bevalt me uitstekend. Lekker lomp is de bas, maar de explosieve geluiden hebben net die vering die nodig is om de boel goed wakker te schudden. De BAR trilt.

David Vunk

https://imgur.com/nGMRfbj.jpg

Als Mister David Vunk het roer overneemt die al een tijdje met flessen loopt te stoeien achter Zaltan, met een dikke knoepert van een joint in zijn mond, gaat het koekblik direct open, Perfect Lover is daar!

Dat we met David niet alleen de diepte in worden gesleurd is snel duidelijk. Net zo makkelijk gaan we met een aantal platen bijna het daglicht in.

https://imgur.com/zqee2Kz.jpg

Nee, ik hoor The Evening niet voor het eerst vanavond. Maar als David dit oplegt, tijdens mijn eerste nacht BAR, dan is het geluk toch echt aan mijn zijde. Die heerlijke vocalen, het donker, de rookwolken die om ons heen worden geblazen, de eenvoudige ruimte met een klein podium achter me in een soort stervorm. Het is bijna corny, net als het nummer. En zo fijn. In the evening the real me comes alive.

https://imgur.com/xogJzIl.jpg

De rookmachine jaagt bijna schrik aan, zo aggressief klinkt ie als het moment weer daar is om te spugen. Uit een van die rookwolken doemt een dame op met een lange trenchcoat, kortgeschoren haar en een minuscuul staartje. Een lichtflits toont me dat ze een oortje draagt, maar ze danst ook mee. Heerlijk als beveiligers zich thuisvoelen op de dansvloer.

Niet veel later vraagt De Terschellingse hoe ik me voel, zouden we gaan? Het is nog niet eens vier uur, maar we dansten om negen uur al. Het is de hoogste tijd, morgen wacht het Amsterdamse strand, Blijburg! BAR, tot de volgende. Na een logeerfeestje neemt De Terschellingse me mee vroeg op de zaterdagmiddag naar het water van Kralingen. We eten een croissantje met fruit en het leek weer zomer!

https://imgur.com/eLajzSm.jpg

Nachtsnuiver belevenissen eerder dit jaar.

Koningsnacht met HARVEY.
Lente Kabinet het stralende festival.
Esa in Studio/K met KAMMA & Masalo, dé clubnacht van juni.
Het Sterk Water huiskamerconcert begin juli.

Volg Nachtsnuiver

Like Nachtsnuiver op facebook.
Spannende nummers beluisteren via SoundCloud. (Hoe lang nog?)
Lekker swipen met Instagram.
Wie gebruikt er nog Twitter?
Altijd op de hoogte met een berichtje in de Nachtsnuiver-WhatsAppgroep bij een nieuw stuk.
Of stuur een mail!

Aankondiging

JA! TAMBOURINE IS TERUG! Het tweede seizoen begint 17 september! 15:00. Foo