21 January 2017

Nachtsnuiver op bezoek bij Claire - Antinote anniversary

Zondag, met afstand de allerbeste dag voor een gedicht. Woensdag was het eindelijk zo ver, de eerste gastbijdrage aan Nachtsnuiver.

In de nacht naar de zondag toe, ligt er een vliesje op de Amstel. Het is helemaal winter, wat een mooie week was het!

De dag verliep niet zonder familiale strubbelingen, maar gelukkig was daar een fijn en spontaan diner met vrienden en zuslief om de avond in te luiden. Een geslaagde viscurry, met voorafje en dessert, het ontbrak ons aan niets!

Hoewel half Amsterdam schijnt te zijn uitgelopen naar de Marktkantine, (die moet alweer bijna sluiten als ik dit aan het schrijven ben), toog ik rond 1 naar het Rembrandtplein. Om Claire nog eens aan de tand te voelen. De verjaardag van het Antinote label leek me daar een uitstekend moment voor.

Zaltan ging als een zonnetje, hij was net begonnen bij mijn binnenkomst, het was nog rustig, maar hij draaide de paar aanwezigen al lekker in beweging.

Laten we niet voorbijgaan aan de deur-ervaring, bepaald niet oninteressant bij een nieuwe club, in elk geval voor mij nog vrij nieuw. Ik kon voorbij de kleine rij via de gasteningang, en dat bleek wel een goed gelukje. Naast mij stonden een paar nette heren/jongens, goede jassen & haren, die er toch echt niet in mochten. De strakke deurman was onvermurwbaar, Claire had vrouwen nodig.

Hoe het precies komt dat de verantwoordelijkheid voor die vrouwen, die Claire om 01:00 op zaterdagavond nodig schijnt te hebben, bij deze heren/jongens wordt gelegd, is mij op dit moment, nog steeds een raadsel.
Ik ben vroeger ook getroffen door dit fenomeen, met twee vrienden aan mijn zijde, zonder jas aan, we woonden in die goeie ouwe tijd nog om de hoek. Dit gebeurde ons echter een klein aantal deuren verderop. Jawel, ik hoor je denken, toch niet de Escape?! Jazeker, de Escape.

Ook in 2017 kan het je gebeuren dat je met een vriend, of twee, wil gaan dansen, maar dat je te horen krijgt, dat de dansvloer je niet nodig heeft. Krijg ik de keuze, dan ga ik ook niet inzetten op een club vol mannen (lang leve sausage fest), maar toen ik eenmaal binnenkwam, kreeg ik toch het gevoel dat deze heren misschien toch de dansvloer een handje, en vooral een voetje, hadden kunnen helpen.

Je kunt het ook omdraaien en het waarderen dat de club niet aan de baromzet denkt, maar aan het wel en wee van de dansers, en dat waardeer ik. Maar daar heb je het dus, ik kwam binnen, Opperhoofd Zaltan draaide al, alleen waren er misschien dertig mensen die daarvan genoten, waarvan vermoedelijk dik twintig, man.

Ik zal het laten rusten, wat telt is dat er heerlijk werd gedraaid. Ik heb wat opgenomen, de kwaliteit kun je hier testen.

Drie meisjes vond ik even in mijn buurt, wat later, en wat krijgen we nou, misschien wel het meisje met de langste haren van het stel, verstopt die haren grotendeels, onder haar muts. Mannen met een muts op de dansvloer heb ik al niet zoveel mee, meisjes, zo mogelijk, nog minder! Stijl.. Je kunt er niet over twisten..

Er gebeurt nog iets moois, een man, met dame, komt vlot de dansvloer op, tot bijna aan de booth, beiden hebben de jassen nog aan. Deze nette heer mocht naar binnen omdat hij met z'n vriendin op vakantie is. Kan iemand mij uitleggen hoe de dansvloer hierbij gebaat is? Ik zie een stel lekker om elkaar heen draaien, ok, uitzicht kan erger, maar sfeerverhogend, mwah. Die jassen, bovendien. Aan. Ik gok, dankzij de blonde dame, dat ze uit Zweden komen. Zou de heer een shotje hebben genomen? Ze zijn even kwijt, en komen terug, in haar hand een bierglas, meneer trekt z'n jas uit en geeft 'm aan de lichtman. Eigenaardig, die is trouwens ook de lulligste niet, en neemt 'm nog aan ook.

Laten we niet vergeten dat rond een uur of 2 Zaltan totaal ontketend is, stond ik op een volle dansvloer elders in de stad, dan was dit het moment geweest om totaal uit je plaat te gaan. Ook hier wordt er goed gedanst om me heen, voordat je denkt.. Maar die ruimte, er is veel ruimte.

Er gebeuren gekke dingen, ook mooie dingen, eerst nog eentje waar ik mijn twijfels bij heb: opeens staat voor me een man met kraag en wat nette schoenen, deze man is een iets oudere replica van de geweigerde jongen aan het begin van de avond, maar, er bungelt iets tegen z'n zij. Het is een flinke spiegelreflex. Hè yak. Echt? Hij klopt iemand op de schouder, iemand die hier werkt. Het lijkt dus afgesproken werk.

Ik weet dat deze club geen donker hol speelt, ik vind het ook leuk dat er mooie lichten zijn opgehangen. Overigens is de sfeer in de club vrij donker! Ook al gaan de geruchten dat het hier zo licht zou zijn. Er is hier ook geen verbod op foto's, dat begint in de club bijna bijzonder te worden. Maar ook hier komen mensen toch om te dansen, een aantal mensen heeft het ook dansend enorm naar de zin. En dan komt deze meneer fotograaf, pats daar is z'n flits, en nog een, en nog een. Hij knalt erop los. Dansende mensen, dansende meisjes, stelletjes, net niet iedereen die vooraan danst wordt vastgelegd. Hij gaat harder dan de DJ.

In een club waar het niet zo druk is, de helft van de dansende mensen fotograferen, in een kwartier, dat is invasive. Dat is precies wat ik in ieder geval niet zoek, op welke dansvloer dan ook. Gelukkig hebben de meeste mensen meer gedronken dan ik, ze hebben er dan ook minder last van. Een paar heren wijzen naar de fotograaf, overleggen, en laten hem z'n gang gaan. Gelukkig activeert de lichtman de discobal, een kleintje, maar een mooie. Ik laat me afleiden, en dans.

Er gebeuren hele leuke dingen, aan de zijkant, net als in de goeie ouwe tijd van de 80, zit nog steeds zo'n mooi randje, waar je veilig een glas kwijt kunt. Dit wordt zeker op zo'n rustige avond goed gebruikt, mooi. Twee meisjes bedenken hier een leuk spel mee, al dansend, hobbelen ze langs die rand, en sjoelen ze als het ware met glazen, ook al is de baan wat smal. Dat zijn de leuke effecten op deze zaterdag aan het plein.

Zaltan is aan z'n laatste half uur toe, er wordt vrolijk gedanst. Ik hoor van vrienden dat ze deze club wat fancy vinden, en ik snap het wel, de dansvloer is schitterend. De bar zie je uit de verte, schitterende flessen drank torenen tussen de planten boven de bar uit. Een cocktail kun je hier zeker bestellen. Al is de tweede zaal daar meer voor geschikt, helaas niet open. Het is maar goed dat ik niet voor Arabic By Night ben gekomen, gepland in de tweede zaal, die in elk geval tot 4 uur gesloten blijkt.

Maar die dansvloer is zó mooi, hij glimt bijna. OK, het is een houten vloer, en glimmen zou te ver gaan, maar echt bijna!

Als je dan bedenkt dat een club, wat mij betreft, best wat groezelig mag zijn, en er loopt opeens iemand de sjoelbak van de dames met een doekje met zeep af te nemen, ja, je zou kunnen denken, hij brengt de baan op de correcte gladheid, maar hij heeft ook net alle glazen weggehaald, er is dus geen sjoelmateriaal meer.. Nee, de geur van iemand die de afwas doet, zo op de dansvloer, die toch al niet te vol is, dit gaat niet helemaal zoals ik het graag zou zien, voelen, ruiken, etc.

Met de beste bedoelingen, niet de beste resultaten boeken. Het is natuurlijk een zware avond, een uitverkochte Marktkantine verderop, ongetwijfeld fans van Antinote die hebben gekozen voor de uitnodigers van zijn vorige gig, in OT301, Warehouse. En dan die rijen, die ik zag bij aankomst, verderop bij Abe, bij Air, deze buurt is een lastige, voor hetgeen er wordt geprobeerd. Ik zal zeker terugkomen, ik blijf nieuwsgierig!

Tijd voor de zondag, doe er wat moois mee, doe rustig aan!x

Op naar School!

Nachtsnuiver delen met je vrienden & vriendinnen op facebook.
Nachtsnuiver volgen met fijne platen op SoundCloud.
Visueel genieten van Nachtsnuiver op Instagram.
Nachtsnuiver op Twitter volgen voor de laatste updates.
Of! Gewoon een berichtje op WhatsApp ontvangen bij een nieuw stuk.

Zondag 22 januari 13:00 - Midnight - De School - Job Jobse - Tickets aan de deur

Vroege vogeltip: Tambourine #2 - zondag 19 februari, Jungle Amsterdam (Tweede van Swindenstr, Oost) - Start 15:00 - Einde 18:00 - GRATIS